Draagvlak creëren voor duurzame verandering start door er met elkaar op gelijkwaardig niveau over te praten.

Op woensdag 19 maart vond weer inspirerende Kennemer Impact masterclass plaats, dit keer onder leiding van Mildred Hofkes. De masterclass bood een interactieve en leerzame sessie voor ondernemers en medewerkers uit diverse organisaties in Haarlem-Kennemerland die impactvol ondernemerschap willen implementeren en duurzame verandering in hun bedrijfsvoering nastreven.

Een diverse groep deelnemers met een gedeeld doel

De masterclass bracht deelnemers samen uit verschillende sectoren en typen organisaties. Van MKB-ondernemers tot vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen en grotere bedrijven: allen waren op zoek naar concrete handvatten om circulair en inclusief ondernemerschap binnen hun organisaties te bevorderen. De diversiteit van de groep zorgde voor waardevolle inzichten en inspirerende uitwisselingen.

Praktische inzichten en modellen

Onder leiding van Mildred Hofkes werd dieper ingegaan op essentiële vraagstukken rondom duurzame verandering:

  • Hoe start je een verandering binnen jouw organisatie?
  • Welke modellen kunnen verandering faciliteren?
  • Hoe borg je duurzame verandering in de organisatiestructuur?

Met behulp van stakeholdergovernance-modellen en praktijkvoorbeelden kregen deelnemers concrete tools aangereikt om direct toe te passen binnen hun eigen werkomgeving.

“De directie vindt het goed om zaken te verduurzamen, maar ze moeten wel geld opleveren. Je merkt echter dat het personeel meer verwacht van ons als werkgever en ze willen zelf ook bijdragen aan de impact van het bedrijf. Met de inzichten van vandaag wil ik stappen maken om meer medewerkers en stakeholders te betrekken bij de noodzakelijke veranderingen.”

Aldus een deelnemer die bij een grote internationale hotelgroep werkzaam is.

Ruimte voor dialoog en samenwerking

Een belangrijk aspect van de stakeholdergovernance is het creëren van ruimte voor dialoog tussen verschillende stakeholders, zowel binnen als buiten de organisatie. Dit biedt deelnemers aan het gesprek de kans om samen te onderzoeken waar het gedeelde belang ligt om duurzame verandering te realiseren. Belangrijk bij deze gesprekken is dat iedereen zich gehoord voelt en gelijkwaardig in de dialoog zit. Dit kan onder andere door zowel de directeur als de medewerker de zelfde spreektijd te geven.

Concrete toepassing in de praktijk

Tijdens de sessie kregen deelnemers de gelegenheid om hun eigen vragen en cases in te brengen. Dit maakte de masterclass bijzonder waardevol, omdat de inzichten direct konden worden vertaald naar concrete actiepunten binnen hun eigen organisaties. Deelnemers gingen naar huis met een helder beeld van de volgende stappen die ze kunnen zetten om draagvlak te creëren en duurzame verandering te verankeren.

Conclusie

De masterclass bood een waardevolle en interactieve leerervaring voor alle deelnemers. Dankzij de diverse groep, de inspirerende begeleiding van Mildred Hofkes en de ruimte voor dialoog en samenwerking, kregen de deelnemers niet alleen nieuwe inzichten, maar ook concrete strategieën om impactvol ondernemerschap binnen hun organisaties te bevorderen. De sessie onderstreepte het belang van samenwerking en een gedeelde visie als fundament voor duurzame verandering.

Met deze kennis en inspiratie kunnen de deelnemers nu aan de slag om binnen hun eigen organisaties en netwerken verdere stappen te zetten richting een toekomstbestendige bedrijfsvoering.