Werkgevers gezocht! Wil jij duurzame dienstverbanden creëren voor mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, maar kun je daar wat hulp bij gebruiken? Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) biedt uitgebreide ondersteuning om de benodigde investeringen mogelijk te maken.

Foto: United Repair Centre

Het SIF is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgevoerd door Social Finance NL. Het fonds heeft tot nu toe aan zeven werkgevers financiering en ondersteuning geboden, met de verwachting dat dit bij elkaar ruim 445 banen op gaat leveren.

In eerste instantie lag de focus vooral op werk voor mensen die onder de banenafspraak vallen; inmiddels ondersteunt het fonds ook werkgevers die dienstverbanden creëren voor bijvoorbeeld statushouders of voor andere doelgroepen die minder toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Ondersteuning in drie fases

Onder het motto ‘verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’ wil het SIF voor 2025 nieuwe werkgevers ondersteunen om hun inclusieve businesscase sluitend te maken. Deze ondersteuning verloopt in drie fases:

  • Business development, waarin het fonds de werkgever helpt bij het vormgeven van de businesscase.
  • Financial engineering, waarin het SIF samenwerking zoekt met publieke en private financiers en aansluit bij bestaande voorzieningen.
  • Financiering, waarin het SIF zelf financiering verzorgt in de vorm van een lening tussen 100.000 en 500.000 euro.

“Doordat we in fases werken, kunnen we werkgevers echt stap voor stap begeleiden. Daarbij speelt het sluitend maken van de inclusieve businesscase een belangrijke rol”, zegt Björn Vennema, directeur Social Finance NL en fondsmanager van het SIF.

Zodra de businesscase rond is, kijkt het fonds welke ondersteuning nodig is om tot duurzame afspraken met de arbeidsmarktregio te komen; bijvoorbeeld voor toeleiding van de doelgroep naar de nieuw gecreëerde banen, maar ook omdat deze dienstverbanden zorgen voor besparingen op uitkeringen. Met dat laatste ontstaat een kans om de werkgever financieel te belonen voor de gedane investeringen en daarmee de businesscase te versterken – bijvoorbeeld door gebruik te maken van resultaatfinanciering.

Het fonds doet ook een beroep op het ecosysteem van (financiële) partners om antwoord te bieden op de financieringsvraag van de werkgever. Björn Vennema: “Van de gefinancierde werkgevers krijgen we terug dat juist die verbindende rol heel waardevol is. We zijn dan ook blij dat we dit in 2025 kunnen voortzetten.”

Maatschappelijke waarde

De eerste twee ondernemingen die SIF heeft ondersteund zijn Social Capital en United Repair Centre. Het fonds heeft een impactanalyse uit laten voeren naar deze financieringen, waaruit blijkt dat elke geleende euro maar liefst € 6,45 aan maatschappelijke waarde oplevert.

Zowel reguliere als impactondernemers komen voor ondersteuning door het SIF in aanmerking. Daarvoor moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder minimaal vijf doelgroepmedewerkers in dienst nemen, een gezonde businesscase en een gebrek aan andere financieringsmogelijkheden voor de investeringen.

Wil je meer weten over het SIF? Kijk dan op sociaalinnovatiefonds.nl. Daarnaast kun je met deze handige flyer snel zien of ondersteuning door het SIF ook bij jou past.

Dit bericht verscheen eerder via citydealimpactondernemen.nl