Voor een impactvol cadeau of kerstpakket kun je vanaf nu ook bij het Kennemer Inkoop Platform terecht. Het platform dat een podium biedt aan bedrijven met een sociale of duurzame missie, lanceerde woensdag 4 oktober de Kennemer Impact Giftcard en het Kennemer Impact Kerstpakket. Hiermee ontdek je het leukste, mooiste en lekkerste aanbod van impact ondernemers uit Haarlem en Kennemerland.

Wethouder Diana van Loenen en Judith Schmitz van ohmygood met de eerste Kennemer Impact Giftcard

Het lanceringsmoment vond plaats tijdens de SROI-lunch 2023. Bij deze inspiratielunch kwamen professionele inkopers en impact ondernemers samen, met als doel om sociaal inkopen te stimuleren en vraag en aanbod te verbinden. Door in te kopen bij impact ondernemers, kunnen zij namelijk meer impact maken. Bijvoorbeeld door mensen aan waardevol werk te helpen, een zinvolle dagbesteding te bieden of productieketens te verduurzamen. Zo helpen zij om het hoofd te bieden aan grote uitdagingen waar gemeenten vandaag de dag voor staan.

Wethouder Diana van Loenen ontvangt eerste exemplaar

Met de SROI-Lunch en de introductie van een Giftcard en Kerstpakket werkt Kennemer Impact daarom gericht aan nieuwe verkoopkansen voor impact ondernemers. Deze ambitie komt voort uit het Actieprogramma Impact Ondernemen van de gemeente Haarlem en Stichting Stadsgarage, waar Kennemer Impact uitvoering aan geeft. Haarlems wethouder Diana van Loenen (Werk en inkomen) was erbij op woensdagmiddag en sprak haar waardering uit over het initiatief. Ook mocht ze als eerste een Kennemer Impact Giftcard en Kerstpakket in ontvangst nemen. Zij koos ervoor deze cadeau te doen, door ze tijdens de bijeenkomst te verloten onder de aanwezigen.

Kennemer Inkoop Platform verbindt impact ondernemers

Voor de Giftcard werkt Kennemer Impact samen met de sociale onderneming ohmygood. Deze biedt met haar giftcard en online platform een podium aan impactmakers door heel Nederland. De Kennemer Impact Giftcard zet impact ondernemers uit onze regio in de spotlight, maar geeft toegang tot het volledige aanbod van ohmygood. De gelukkige ontvanger kan daarom kiezen uit meer dan 2000 feel good cadeaus: kleding, sieraden, speelgoed, iets voor in huis, wat lekkers of een dagje weg. Het Kerstpakket is een co-creatie met The Giftmakers, expert op het gebied van duurzame en sociale cadeaus en PSO30+ gecertificeerd. Het Kerstpakket van Kennemer Impact is gevuld met prachtige, duurzame producten van verschillende impactmakers uit de regio, die je terugvindt op het Kennemer Inkoop Platform. The Giftmakers maken de pakketten voor bedrijven op maat en pakken ze in op de sociale werkplaats van Spaarne Werkt.

Erkende bedrijven

Beide producten kwamen tot stand in samenwerking met erkende impact ondernemers in de geschenkenbranche. Dit maakt het aanbod interessant voor organisaties die maatschappelijk verantwoord willen inkopen én voor bedrijven met een SROI-verplichting. SROI staat voor social return on investment. Gemeenten kunnen dit instrument inzetten om een tegenprestatie te vragen van bedrijven die een subsidie ontvangen of aanbesteding winnen. Deze mag in de gemeente Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort, Heemskerk, Beverwijk of Velsen bestaan uit sociale inkoop bij ondernemers die met een SROI-badge op het Kennemer Inkoop Platform staan. Omdat zowel ohmygood als The Giftmakers beschikt over een SROI-badge, mogen bedrijven in onze regio Kennemer Impact Giftcards en Kerstpakketten aankopen als invulling van hun SROI-plicht.

‘’En dat is goed nieuws voor de kleinere impact ondernemer’’, zegt Mark Damman, impact developer bij Kennemer Impact. Het Kennemer Inkoop Platform biedt professionele inkopers het overzicht bij wie ze in de regio maatschappelijk verantwoord kunnen inkopen, maar niet alle ondernemers op het platform hebben aanbod dat daarbij past. ‘’Ondernemers die zich op de particuliere markt richten kunnen door dit gezamenlijke aanbod ook de zakelijke markt bedienen. Via de Giftcard en het Kerstpakket delen zo ook andere ondernemers dan de meest vanzelfsprekende zakelijke partners in de voordelen van het SROI-beleid.’’ 

De Kennemer Impact Giftcards en Kerstpakketten zijn vanaf nu verkrijgbaar via het Kennemer Inkoop Platform. Impact ondernemers die zich met hun aanbod willen aansluiten kunnen zich hier nog steeds voor aanmelden. Ga naar: www.kennemerinkoopplatform.nl