Je buurt groener, zelf een plan maken om je buurt aardgasvrij te maken of het plastic uit de gracht te vissen: veel Haarlemmers willen sneller dan de gemeente. Veel sneller. Of grootschaliger. Of radicaler. Op het Haarlemse Stadmakerscongres op 23 en 24 juni komen deze initiatiefnemers elkaar tegen en delen er ervaringen. En ontdekken andere Haarlemmers hoe zij ook zo’n initiatief kunnen nemen.

Vorig jaar vond het Haarlemse Stadmakerscongres voor de eerste keer plaats. Het was zo’n groot succes dat al bij de slotwoorden tot een vervolg werd besloten. Lokale initiatiefnemers, sociaal ondernemers, bevlogen ambtenaren en betrokken ontwikkelaars ontmoetten elkaar toen in een ontspannen sfeer, bij workshops en presentaties. Doel was en is van elkaar leren, elkaar beter begrijpen, hobbels uit de weg ruimen, plannen maken en vooral Haarlem leuker en beter maken. Voor nu en de toekomst.

Congres op de vrijdag & Festival op de zaterdag

Dit jaar is er nog meer aandacht voor leren en zelf doen. Op vrijdag organiseren vooral lokale initiatiefnemers, ontwikkelaars en andere professionals werksessies voor elkaar. Iedereen kan daar aanschuiven en ‘de kunst van het stadmaken’ afkijken. Er zijn ook pitches van Rasom, Tommy Tomato en vele anderen. Op zaterdag worden veel workshops voor buurtbewoners georganiseerd. Zo kun je als bewoner ontdekken hoe je een buurtactie opzet, wat je kunt doen om de rivier schoon te houden, bouwen aan een installatie in het skatepark, meedoen aan een kunstwandeling of samen werken aan de nieuwe meemaak-tuin bij Bibliotheek Noord.

Ruim baan voor jongeren

STAD Haarlem, Flinty’s en CityShapers zijn stevig vertegenwoordigd. Op vrijdag is er veel aandacht voor het mentale welzijn met diverse workshops, maar ook voor het eigen initiatief en de kracht van onze Haarlemse jeugd en jongeren. Op zaterdag worden er in het Skatepark in de Waarderpolder de hele dag activiteiten door jongeren georganiseerd, van Escape room tot kledingruil.

Heel de stad welkom

Het Stadmakerscongres Haarlem is een initiatief van stadmakers uit Haarlem. De financiering komt van sponsors uit de stad. En vanuit de kaartverkoop. De kosten mogen echter voor niemand een belemmering zijn. Op zaterdag zijn alle activiteiten gratis toegankelijk. Voor het programma op de vrijdag geldt dat iedereen die het programma mede organiseert of op de dag zelf vrijwilliger is een gratis kaart krijgt. Daarnaast ontvangt iedere wijkraad 10 vrijkaarten en worden via vertegenwoordigers van doelgroepen vrijkaarten verstrekt.

Praktisch

De lunch wordt dit jaar verzorgd door het geweldige team van de Wereldkeuken. Het congres vindt plaats op Sociëteit de Vereeniging (hoofdlocatie), Museum van de Geest, Parochie Anna en Maria kathedraal en het Noord-Hollands Archief. Het festival op zaterdag vindt plaats op onder meer de Nieuwe Groenmarkt en het Zaanenpark.

Meer weten? Bekijk het hele programma op www.stadmakershaarlem.nl. In de aanloop naar het congres wordt steeds meer onthuld. Volg Facebook en Instagram voor updates. Op de dag zelf zijn er handzame programma flyers om mee te nemen op de fiets. Af te halen bij de eerste locatie naar keuze.