De regio Kennemerland wil bedrijven met een SROI-verplichting de mogelijkheid bieden om hun SROI-verplichting in te vullen via een bijdrage aan het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

MDT is een landelijk programma waarin jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich via lokale MDT-projecten vrijwillig inzetten voor een ander en/of de samenleving, hun talenten ontdekken en andere mensen ontmoeten. Door mee te doen aan MDT versterken en ontwikkelen jongeren hun vaardigheden, leren ze wat ze leuk vinden, en werken aan hun toekomstperspectief.

Doordat MDT bijdraagt aan vele maatschappelijke opgaven waar gemeenten voor staan, zoals het vergroten van jongerenparticipatie, het versterken van vrijwilligerswerk en een inclusieve samenleving, zien steeds meer gemeenten MDT als een waardevolle aanvulling op hun social return-beleid. 

Kom ik in aanmerking voor een SROI-invulling via MDT?

Het invullen van een SROI-verplichting via MDT is alleen mogelijk wanneer het creëren van een arbeidsplaats niet haalbaar is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het type werk onvoldoende aansluit of de SROI-waarde te klein is om iemand aan te nemen. 

Hoe kan ik jongeren ondersteunen via MDT?

Je kan jouw SROI-verplichting invullen door bij te dragen aan een MDT-project bij jou in de buurt. Klik hier voor een overzicht van lokale MDT-projecten. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van een MDT-plek binnen jouw bedrijf waar een jongere een paar uur tot enkele dagen per week gedurende een aantal maanden meer kan leren over jouw bedrijf. Je biedt daarbij ook begeleiding bij zijn of haar talentontwikkeling. 

Een andere optie is het coachen van jongeren tijdens hun MDT-traject. Dit kan wanneer jouw bedrijf een bepaalde expertise heeft die aansluit bij de interesses van jongeren. Daarnaast kan je ook denken aan het organiseren van een workshop over sollicitatievaardigheden of ondernemerschap, of het organiseren van een bedrijfsbezoek om jongeren kennis te laten maken met jouw bedrijf en sector.

Meer weten?

Verschillende bedrijven werken al samen met MDT in het kader van hun SROI-verplichting. Hier vind je meer informatie en een aantal praktijkvoorbeelden. Ben je ook enthousiast geworden? In overleg met de Social Return Coördinator is veel mogelijk. Ben je van plan om een MDT op te zetten als SROI-invulling, of wil je weten of dit tot de mogelijkheden behoort, neem dan contact op met socialreturn@haarlem.nl (voor een verplichting in Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede) of socialreturn@ijmondwerkt.com (voor Heemskerk, Beverwijk en Velsen).